Korkutucu ‘temel’ sonuç; beton kalitesi olması gerekenin yarısı kadar
TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından depremde yıkılan 300’den fazla binadan alınan karotlar, dayanıklılık testinden geçemedi. İncelemede 25 olması gereken beton basınç dayanımının 10 Megapascal’ın altında ölçüldüğünü belirten KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Binası Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. kalitesiz beton.”
KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Binası Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Kahramanmaraş ve çevresinde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından üniversiteden 15 kişilik uzman bir grupla bölgede incelemelerde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’da 10 bine yakın yapıyı inceleyen ve hasar tespit tutanağı tutan uzmanlar, hasar tespiti için bölgedeki yapılardan karot örnekleri de topladı. Cumhuriyet Başsavcılığı. Üniversitenin Bina Sağlığı İzleme Laboratuvarında 300’e yakın numune üzerinde deneyler yapan bilim insanları, betonun basınç dayanımının, yönetmelikte öngörülen maliyetlerin yarısından daha az olduğunu ortaya koydu. Yapılan laboratuvar incelemesinde karotların depreme dayanıklılık testinden geçmediği belirlenirken, beton basınç dayanımı 10 Megapascal’ın altında ölçüldü.
‘YÖNETMELİK 25 MEGAPASKAL İSTİYOR AMA GİDERLER 10’UN ALTINDA’ Deprem bölgesinden karot numune alıp incelediklerini belirten Prof. Cumhuriyet Başsavcılığı Hayatını kaybeden bir kişinin bulunduğu bir bina varsa, Cumhuriyet Başsavcılığı otomatik olarak orada bir dava dosyası açar.Bu belgede binanın proje olup olmadığı, proje olup olmadığı belirtilir. ilgili yıldaki yönetmeliğe göre usulüne uygun yapılıyor.Betonarme ve donatı masraflarının yapılıp yapılmadığı, kat projesi olup olmadığı, birisinin yaptırıp yaptırmadığı gibi bir çok parametreyi alarak bu işin kime ait olduğunu bulmaya çalışıyoruz. inceledik.Buradaki en değerli parametrelerden biri beton kalitesidir.Yeni yapılacak bir bina için 25 Megapaskal beton basınç dayanımı gerekir.300’den fazla belgemiz var.Yıkılan bu binaların makul bir kısmının testleri başarıyla sonuçlanmıştır. tamamlandı. Maalesef elde edilen değerler 10 Megapascal’ın altında. Bu, şu anda yıkımın ana nedenlerinden biridir. Kalitenin düşük olduğu anlamına gelir.”
Bölgede örnek aldıkları binaların değerlerinin, Van depremi sonrası binalardan aldıkları binaların değerlerinden bile daha düşük olduğunu anlatan Altunışık, “Elinize bir beton alıp sıkıyorsunuz. kırın deneyin beton iyiyse kıramazsınız ama iyi değilse hemen kırabilirsiniz bu betonun dayanımı demektir deprem sonrası yaptığımız araştırmalarda değerler 10 ila 11 Megapaskal vardı.Buradaki değerlerimiz de 10’un altında, 9 civarında. Ama bu sadece Van’a, bu bölgeye, Gaziantep’e, Maraş’a ait değil.Ortalama kuvvet 8 ila 12 arasında değişiyor. megapaskal. Bu, özellikle 2000 öncesi binaların bir tehdit olduğu anlamına gelir. Yani acilen kentsel dönüşüme dönüşüyorlar. Şu ana kadar üniversitemizde 400’e yakın belge var ve bunların yarısından fazlası yapılan deneylerde doğal haliyle tutuldu” diye konuştu.