Teknoloji

Yaşlılar Neden Muhafazakar Partilere Oy Veriyor?

Bildiğiniz gibi, yaşlı ve genç nesiller her zaman maliyetler konusunda çatıştı. Tipik olarak bu çatışmalar Gençler daha liberal ve yaşlılar daha muhafazakar.ondan dolayı

Oysa yaşlılar da genç mevcut durumlarıyla karşılaştırıldığında daha liberaldi. Gençler yaşlandıkça o dönemin gençleri tarafından muhafazakar olarak algılanacaklardır. Peki muhafazakarlıkta yaş faktörünü açıklayan nedir ve insanlar yaşlandıkça neden daha da kötüleşir? otoriter ve katıonlar mı?

Elbette bu durum bize özgü değil. Örneğin İngiltere’deki Brexit seçimlerinde gençler Avrupa Birliği’nde kalmayı desteklerken, ebeveynlerinin çoğu desteklemedi.

Avrupa Birliği’nde kalmanın Birleşik Krallık için iyi olduğunun farkında olan gençler sonucu konuşabilir. “Brexit, boomers’ın gençlere orta parmağıdır!”durumu özetledi.

Sonuçta gençler bu karar yüzünden. ortalama 69 yıl yaşlılar ise 16 yaşından etkilenecek. Yani olan yine Y ve Z kuşağının başına gelmişti.

Brexit’ten ayrılmayı destekleyenlerin motivasyonu; milliyetçi duygular, kendi kaderini tayin etme arzusuyla muhafazakar güdülerdi. Politikacıların yanlış bilgilendirmesindenAyrıca daha kolay etkilendiler.

Öyleyse neden yaşlı insanlar genellikle daha muhafazakar? Bugünün gençleri yaşlanınca aynı kaderi mi yaşayacaklar?

Bu durumu etkileyen İki ana faktör vardır: Kişiliklerinin oluştuğu dönemdeki kurallar ve yaşlanmanın fiziksel sakıncaları. Bilim adamları, her iki etkinin de devreye girdiğini gösteren kanıtlar buldular.

Doğduğumuz dönemin dünya görüşümüzün şekillenmesinde hiç şüphesiz çok değerlidir. Örneğin 1800’lerde doğmuş biri olsaydınız,o zaman   belki de köleliğin normal olduğunu düşündün. Orta Çağ’da doğmuş olsaydınız, kadınların cadı olduğuna inanabilir ve yakılmalarına göz yumabilirdiniz.

Günümüzde eşcinsel hakları, dini inanışlar gibi bazı görüş ayrılıkları kuşaklar arasında yaşanmaktadır. Örneğin, bugün hayvan yemeyi normal buluyorsanız ve yaşlandığınızda da normal bulmaya devam ederseniz, muhtemelen gençler tarafından yobaz olarak görüleceksiniz. (Bu sadece tahmini bir örnektir).

Yani büyüdüğümüz döneme göre farklı bir algıya sahibiz. Bu, oy verme kararlarımızı bile etkiliyor. Yaşlı insanların daha muhafazakar olmasının temel nedeni, erken siyasi deneyimlerin izlerini taşımaksöyleyebiliriz.

Gelelim ikinci faktörün etkilerine: Yaşlanma elbette beynimizi de etkiliyor; peki buna muhafazakar olmak da dahil mi?

2011 yılında 20.000 yaşlı Alman üzerinde yapılan bir çalışmada farklı bir bulguya rastlanmıştır. Ankete katılan Almanların yeni deneyimlere açıklık düzeyi yıllar içinde azalmatespit edildi

Texas A&M Üniversitesi’nde psikoloji profesörü ve bu çalışmanın yazarlarından biri olan Brent Donnellan; “40’ında oldukça liberalsen, muhtemelen 60’ında da oldukça liberal olacaksın, ama diğer 60 yaşındakilerden daha60 yaşında hâlâ liberal olacaksın ama 25 yaşında birine kıyasla daha az liberal olacaksın.”

Almanya’da yapılan bu çalışma uzun soluklu ve boylamsal bir çalışma değil; ancak, diğer araştırmalar yaşa bağlı bu değişikliklerin farklı ülkelerde aynı olduğunu öne sürmektedir. kök nedenolabileceğini gösteriyor.

2009’da yapılan bir araştırma, Belçika ve Polonya’da (İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çok farklı geçmişlere sahip iki ülke) yaş, siyasi eğilimler ve kişilikleri karşılaştırdı ve aynı modeli buldu. Bu çalışmalar birbirini desteklemektedir.

Yaşlı insanların önyargılı olma olasılığı genç insanlardan daha mı fazladır?

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde psikolog olan Bill von Hippel, yaptığı deneylerde ve konuyla ilgili çalışmalarında. farklı bir durum buldu.

Von Hippel, yaşlıların çoğu zaman ön yargılı fikirlerini dizginlemek istediklerini ancak kelimenin tam anlamıyla kendilerini kontrol edemediklerini ve bunun yaşlanmayla birlikte arttığını gördü. beyindeki bozulmanın bir sonucubundan şüphelenir.

Von Hippel, “Birçok araştırma, yaşlı yetişkinlerin, istenmeyen düşünceleri engelleme yeteneğinin kaybı gösterir ki. (…) Yaşlanmak, birçok insanı daha açık fikirli ve özgürlükçü düşünceye daha olumsuz eğilimli hale getiriyor.”diyor.

Von Hippel’in araştırmasında işaret ettiği gibi, diğer insanlar hakkında daha kapsayıcı bir biçimde düşünmek zihinsel çaba, yani beynin ön loblarının yönetici kontrolü gerektirir. Yaşlandıkça ve ön loblarımızın yeteneği zayıfladıkça,Niyetimiz ne olursa olsun, klişeleri engelleme yeteneğimizi kaybedebiliriz.

Von Hippel bunu birkaç deneyde göstermiştir. Yaşlıların testlerde daha yüksek düzeyde önyargı gösterdiğini buldu. Ayrıca, yaşlılar Basmakalıp bilgileri hatırlama olasılığıdaha yüksek buldu.

Ayrıca yaşlı insanlar Daha sonra gün içinde daha sinirli ve tartışmacı olduklarına dair yayınlanmamış bazı bilgilere sahipler; Bu, yaşlı insanların niyetlerini kontrol etme yeteneklerinin gün boyunca azaldığını gösteriyor. İşte bu yüzden yaşlılar çocukken “Ses yapma topunu keserim” demişler.

Tutucu, “koruyucu” araç. Yaşlandıkça, kapanma ihtiyaçlarının bir ifadesi olarak kendilerini yeniliklere kapatma eğilimindedirler.

Tabii ki bir dereceye kadar her birey benzersizdir,Kişilik ve siyasi yönelimdeki gelişimsel değişim ve istikrar kalıpları, iki birey için asla aynı olmayacaktır.

Daha yaşlı bir birey, daha genç bir bireye göre çok daha liberal olabilir, ancak bu dönemde genç olsaydı, muhtemelen eski halini yeterince liberal bulmazdı. Bilimsel araştırmalar bize bunu gösteriyor.

Kaynaklar: Vox, Psychology Today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu