Salda Gölü’nde su altı arama kurtarma tatbikatı yapıldı
Dünyaca ünlü Salda Gölü’nde sualtı arama kurtarma tatbikatı
Senaryo gereği göle bırakılan cansız manken dalgıçlar tarafından sudan çıkarıldı.
BURDUR – Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi ekipleri, Salda Gölü’nde su altı arama kurtarma çalışması yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimleri MEB AKUB, 2023 yılında da eğitim faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Eğitim faaliyetleri çerçevesinde 81 ilin il koordinatörlerinin katılımıyla Burdur’da 5 günlük eğitim semineri düzenleniyor. Eğitim faaliyetinin bugünkü programı Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde gerçekleştirildi.
Seminer için Salda Gölü’ne gelen ekipler, Salda Gölü’nde su altı ve su üstü arama kurtarma çalışması yaptı. Senaryo gereği göle bırakılan cansız maket, yapılan arama ve tarama çalışmalarının ardından Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bağlı dalgıçlar tarafından bulunarak sudan çıkarıldı. Bu tatbikatta MEB AKUB ekiplerine afet bölgelerinde arama kurtarma ve boğulma durumlarında nasıl hareket etmeleri gerektiği öğretildi.
“İstanbul’da 81 ilde 2’si olmak üzere 83 MEB AKUB ekibi oluşturduk”
Milli Eğitim Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanlığı Güvenlik Hizmetleri Koordinatörü Destek Hizmetleri Genel Müdürü Gökalp Akdoğan, eğitim faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada; ” Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2021 yılında Afet ve Acil Durum Yönetimi Genelgemizi yayınladık. Bu genelge çerçevesinde 2’si İstanbul’da 81 ilde olmak üzere 83 MEB AKUB ekibi oluşturduk. Bu ekipler 25 tam, 5 yedekten oluşuyor. Bu ekiplerle her yıl düzenli olarak tatbikatlar yapıyoruz.2022 yılında Aksaray tatbikatımızı gerçekleştirdik. Bu yıl 2023 yılında Burdur ilinde tatbikatlarımızı gerçekleştiriyoruz.” söz konusu.
“Şu anda 2 bin 500 kişilik bir grubumuz var”
MEB AKUB’tan sorumlu Milli Eğitim Bakanlığı İş ve Sağlık Güvenliği Birimi Daire Başkanlığı Şube Müdürü Metin Tayarer; “Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depreminde 5 bin kişi ile operasyon gerçekleştirdik. Sarsıntılı bölgede arama kurtarma faaliyetlerinde görev aldık. Okullarımızda çıkardığımız yemeklerle vatandaşlarımıza yemek ikram ettik. Çadır kentler kurduk. Sağladık. Çadırkentlerin uyum merkezleri Çocuklarımızın bire bir manevi takviye almaları için MEB AKUB grupları Çadır ve malzeme yerleşimini sağladık Şu anda 2500 kişilik bir grubumuz var Bu ekibi akredite edeceğiz Bu gelişim seminerleri ile bu ekibi en üst seviyeye çıkarmak için 2027 yılı için stratejik hedeflerimiz var.Sayımızı 10 bine çıkarmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz’ diye açıkladı.
“Çocuklarımıza bu eğitimi vermemiz gerektiğini düşünüyoruz”
Burdur MEB AKUB Genel Müdür Yardımcısı Nurcan Kunt Erol, MEB AKUB bünyesinde düzenlenen eğitimlere katılmanın kendilerini daha bilinçli hale getirdiğini belirterek; “81 ilden liderlerimizle bir araya gelmekten gurur ve onur duyuyorum. Liderlerimiz afet bölgelerinde hep birlikte çalıştılar. 11 ilde farklı gruplandılar. Bu süre zarfında bu eğitim birbirimizle koordinasyon kurmamızı sağladı. Birlikte hareket etme bilincini kazandık. Bu sürecin planlamasında yer aldım. “5 günlük programda yer aldım. Biz öğretmenler olarak çocuklarımıza bu eğitimi vermemiz gerektiğini düşünüyoruz.”
“Cuma gününe kadar tam arama kurtarma talimatı verilecek”
Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü İlhami Dal, Burdur’daki eğitim faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu; “Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 81 il koordinatörümüz tarafından ilk kez hizmet içi eğitim kapasite semineri gerçekleştirdik. Burdur’da ilk günden itibaren öncelikle ilçemizin genel kültürünü ve sosyal hayatını tanıtmayı amaçladık. Burdur’un eğitim amaçlı olmasının yanı sıra, Burdur deprem bölgesi olduğu için, “Birinci bölgede farkındalığı bir arada yaşamak için bakanlığımızdan Burdur’u tercih etmesini istedik. Tam arama ve kurtarma talimatları Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek. Dağda arama kurtarma, gece kampı, yangın ve araçta sıkışma eğitimleri tüm eğitimlerle devam edecek” dedi.