Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı ‘Suriye’deki Kürt devletini desteklemiyoruz’ diyerek Şam ile birliğini istemiyoruz

Çin’inarabuluculukta İran-Suudi Arabistannormalleşmenin bölgedeki tüm çatışmalara olumlu etkisi var ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadvekalet savaşından hem askeri hem de siyasi zaferle çıktığının bir işareti olarak. Arap Birliği’negeri gelmek ‘Şaşırdı’Kuşkusuz, Biden yönetimi Suriye’de bundan sonra ne olacağına dair soruları hedefliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant PatelAyrıca Ankara’nınZeytin dalı uzattığı Esad’ın Körfez başta olmak üzere Arap ülkeleri ile normalleşmesinin ardından Kendisine Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) akıbetiyle ilgili sorular yöneltildi.Ankara’nın PKK’nınek olarak, ‘ terör örgütü’kabul etti YPG’ninbaşkanlığında SDG,Washington tarafından, askeri üslerle donatılmış, silah yağdıran, finans kanalize eden ve araziyi güçlendiren ABD birlikleri eşliğinde destekleniyor.

7 Haziran’daki günlük basın toplantısında Patel şunları söyledi: “Suriye lideri Beşar Esad bölgesel arenaya dönüyor ve bölge ülkeleriyle ilişkileri normalleştirme yolunda”Kendisine hatırlatan bir gazeteci, şu soruyu sordu:

“Suriye’deki ABD destekli Kürt yönetiminin Şam’la resmi ilişkiler kurması ve yarı özerk bölgenin geleceğini Beşar Esad rejimiyle güvence altına alması fikrini ABD destekliyor mu? Kürtlere yeşil ışık yaktınız mı? Şam’a dönmek mi?”

BM’nin 2254 sayılı kararını koruma çabası

ABD Dışişleri Bakanı Patel, Washington’un BM’nin Suriye kararları uyarınca resmi tutumunu yineledi: “Kuzeydoğu Suriye’de ayrı bir devlet kurulmasını desteklemiyoruz”İddia ederek devam etti:

“Suriye’de ve daha geniş bir bölgede kalıcı istikrar ancak Suriye halkının iradesini temsil ettiğine inandığımız bir süreçte sağlanabilir. Ana sınırları BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı ile çizilmiştir. ABD Dışişleri Bakanı ve bu binadaki diğerleri. Pozisyonumuzu çok net bir şekilde ortaya koyduk: 2254 sayılı kararla tutarlı gerçek ilerleme olmadan Esad rejimiyle normalleşmeyi desteklemiyoruz.”

BM Güvenlik Konseyi tarafından 18 Aralık 2015’te kabul edilen 2254 sayılı Karar, “Suriye’nin geleceğine Suriye halkı karar veriyor”ilkesi ışığında “Suriye liderliğindeki siyasi geçiş, güvenilir, kapsayıcı ve mezhepsel olmayan yönetişim ve BM gözetiminde özgür ve adil seçimler” tahmin ediyor. Yani hiçbir yerde ‘Esad’ın devrilmesi, Esad’ın dışlanması veya Esad’la ilişki kurulamaması’Konuşmuyor.

Bu sefer herhangi bir yaptırım sözü yoktu.

Arap Birliği’nin Esad’ı yeniden kucaklamasının ardından, Patel’in ‘Şam’la normalleşen ülkelere yaptırımlar’ Tehditini dile getirmemesi de dikkat çekti. Sürecin başında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Esad yönetimine bağlı ülke ve şirketler de dahil olmak üzere konuyla ilgili yaptığı her açıklamada, 2020 Sezar yaptırımlarısopa gösterildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu